ocene nemacka

Ocenjivanje u Nemačkoj školi

U Nemačkoj postoji nekoliko specifičnosti što se tiče ocenjivanja koje su ustanovljene na nacionalnom nivou. 

Sistem ocenjivanja se temelji na pružanju sveobuhvatne procene učeničkog znanja i podsticanju individualnog razvoja i napredka. Pri tom postoje neke razlike između ocenjivanja u nižim i višim razredima, a evo i koje. 

Prva dva razreda se u Nemačkoj ocenjuju opisno

U prvim razredima u Nemačkoj školi naglasak se stavlja na razvoj osnovnih veština, i prilagođavanje školskoj sredini. Umesto numeričkih ocena, učitelji koriste deskriptivne ocene. 

Svi učitelji, provode nekoliko poslednjih nedelja pred raspust pišući izveštaje o svakom učeniku u školi.

To je personalizovani izveštaj.

On se temelji na zapažanjima o učeniku koja su stekli u toku semestra. To su spontana zapažanja, i njih čine beleške koje je učitelj pravio tokom nastave. 

Osim njih, čine ih i planirana zapažanja. To su planirane provere koje učitelj sprovodi u toku nastave da bi video koliko je koje dete napredovalo.   

Zatim, opisne ocene sadrže i zapisnike sa roditeljskih sastanaka, na kojima se roditeljima skretala pažnja na određena dečije poteškoće.

I za kraj, u proceni su i svi dečiji radovi tokom godine.

Na osnovu svega ovoga, dete dobija opisnu ocenu, a roditelj zbunjenost. 

 

Šta znače opisne ocene u Nemačkoj?

Opisine ocene pružaju informaciju o nivou učenika, napretku u učenju i svim mogućim potrebama da se detetu pomogne. 

Najviše treba obratiti pažnju na prideve. Ako izveštaj čine „nezavistan“, „vredan“, „zainteresovan“, „brz“,… to je dobro. 

Ako, pak sadrži „uglavnom“, „uz pomoć“… to i nije toliko dobro. 

Opis kao „samopouzdano dete“, znači da je ono odlično, ako je „bezbedno“ to znači da je dobar, dok je „skoro siguran“ nešto kao dovoljan. 

Takođe, treba obratiti pažnju i na ponašanje deteta u kolektivu, odnosno signal za eventualno problematično dete. 

Ako niste sigurni šta znači opisna ocena vašeg deteta, zakažite sastanak sa učiteljem i zamolite ga da vam objasni.  

stariji razredi se ocenjuju od 1 do 6

Kako učenici napreduju u više razrede, tako i ocene postaju formalnije.Ocenjivanje u Nemačkoj je od 1 do 6, gde je 1 najbolja ocena, a 6 nedovoljna. Ocena se dobija za svaki čas koji dete pohađa. 

Na kraju godine dobija se sertifikat koji sadrži ukupnu ocenu deteta. Ako sertifikat sadrži ocenu 4 ili lošiju, on mora da sadrži i izjavu o napretku u nastavi, i asistenciji u tim predmetima. 

šta je suština ocenjivanja u nemačkoj

Nemački obrazovni sistem teži kontinuiranom napredku i individualnom razvoju učenika. Ocena nije samo rezultat, već alat kojim učitelji indentifikuju slabosti i snage svakog učenika ponaosob, i na osnovu koga ga usmeravaju. 

Cilj je ne samo stvoriti rezultat, već i stvoriti osnove za dalji rast i razvoj učenika, pružajući im alate za samoprocenu i samopouzdanje u svetu odraslih.  

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!