Pripremite se za razgovor za posao

Prijavili ste se za posao i nakon što dobijete odgovor od potencijalnog poslodavca da ste prošli prvi krug, ili ušli u razmatrenje.. nemojte odmah da slavite, jer sledi teži deo prijave – razgovor za posao.

Razgovor za posao se zakazuje, ili online ili lično. Sa obzirom da je u pitanju strana zemlja, veća verovatnoća je da će da vas prvo pozovu na Skajp ili Zoom intervju.

 

ZA ONE KOJI NE ZNAJU:

Skajp ( SKYPE) je aplikacija za razmenu besplatnih poruka i poziva preko interneta. Da bi koristili skajp potrebno je samo da budete registrovani preko vaše mejl adrese i da imate internet konekciju. Sve je besplatno.

Pre nego što se intervju obavi dobićete telefonski poziv od Nemca da se dogovorite oko termina.

Verovatno ćete očekivati mejl, ali većina Nemaca praktikuje direktan poziv. Ovo može da bude prilično zbunjujuće, verovatno će vas uhvatiti ne spremne, pa se setite da ga zamolite da vam detalje termina pošalje još jednom na mejl.

Zašto?

Pa, velika je verovatnoća da ćete previše da se fokusirate na sopstveni nemački jezik da nećete uopšte da zapamtite, a možda ni čujete, ni termin a ni ko vas je zvao.

Slično onim situacijama kad se predstavljate grupi ljudi i toliko razmišljate o svom imenu da ne čujete njihova uopšte.

Desilo vam se sigurno.

E pa,da ne biste došli u situaciju da u stvari ne znate ni sa kim, a ni šta ste se dogovorili, vi zamolite da vam to pošalju na mejl ponovo.

 

ONLINE INTERVJU

Priprema

Pre nego što termin za razgovor bude dogovoren, proverite internet konekciju u kuci. Da li imate internet, da li je dovoljno brz, da li ste platili račun na vreme.

Proverite takođe, i skajp aplikaciju.

Da niste zaboravili šifu (dešava se…), kakva vam je slika na profilu. Slika treba da je vaša lično. Mačke i junaci stripova su simpatični, ali ostavite to za osnovce.

Drugo, isključite sva obaveštenja o porukama, da vam se ne bi dešavalo da vas u toku razgovora prekida zvuk poruka.

Takođe, iako ste kući ne znači da razgovor treba da obavljate u pidžami. Obucite se pristojno i očešljajte.

Ipak je to pravi razgovor za posao.

Nađite pravo mesto za kompjuter, tako da pozadina bude čista. Ne morate da se locirate baš ispred ne opeglanog veša.

Dobra stvar kod ovog tipa razgovora je što možete da koristite neke vrste puškica. Jednostavno okačite podcetnike iza kompjutera tako da gledate u njih, da ih imate na oku, ako negde zapnete.

 

Razgovor

Razgovor će teći u nekoliko etapa…
Pre svega ćaskanje. „Dobar dan, kako ste..“

Nakon toga će vas pitati da pričate o sebi.

Gde ste to radili? Na kakvim pozicijama i šta vam je konkretno bio posao? – opišite vaše radno mesto i posao koji ste tamo obavljali.

Zašto više ne želite da radite? – Na ovo pitanje ni slučajno nemojte da govorite o tome kako je gazda bio lopov i slične stvari koje su svojstvene srpskom radniku.

Recite jednostavno da ne možete više da napredujete, ili da želite da probate nešto novo.

Koje su vaše vrline,a koje mane? – Budite pre svega iskreni. Recite šta vam je prednost u radu, možda ste vredni, uporni.. Imate dobar smisao za organizaciju.

Sve to što budete rekli potkrepite sa primerima iz života.

Takođe, i sa manama budite iskreni, i objasnite u čemu su vaše slabosti i kako ih prevazilazite. Možda ste previše detaljni i zbog toga radite sporije. Ali zato nemate problem da ostajete duže ili ne idete na pauze dok ne završite sav posao.

Sledeći deo razgovora biće o njima.

Spremite se. Pročitajte nešto o firmi. Potražite neki članak na internetu ili sa zvaničnog sajta firme.

Ako vam potencialni poslodavac kaze nešto tipa:

„Možda ste čuli, ali mi smo počeli sa akvizicijom sa.. “ Nemojte da budete kao da ste pali sa marsa. Recite da znate, pročitali ste, čuli.. i recite šta o tome mislite.

Ponudiće vam da ih pitate nešto ako želite. Budite mudri. Ne pitajte gluposti, već relevantne stvari.

Npr.

„Možete li da mi objasnite malo bliže kakav bi moj posao bio i šta bi se tačno od mene očekivalo?“

A plata?

 

U nekom trenutku će se povesti pitanje o škakljivoj temi zvanoj novac.

Ono što morate da znate je da kada sa Nemcem govorite o plati, on uvek priča o bruto plati. Znači, ne ono što legne na račun već sve zajedno sa porezima i doprinosima koje bi vam nemac plaćao. Tako da npr. ako Nemac kaže 2500 evra, ono što će vama da legne na kraju meseca neće sigurno da bude toliko već skoro duplo manje.

Verovatno će vas pitati koliku platu očekujete.

Nemojte da se precenjujete da se ne biste u startu diskvalifikovali, ali nemojte ni da se podcenjujete.

Kao prvo, pitanje koju platu očekujete ne znači da je on deda mraz i možete samo da kažete cifru, i vaša je. Možda, ali ako ste neki ekspret koji im ne znam koliko treba da ne žale para za vas. Ali, u glavnom to nije slučaj.

Najbolje bi bilo da se raspitate kolike su plate u proseku u toj oblasti gde ćete da radite i da kažete da ste spremni da u početku dok ne naučite kako stvari funkcionišu kod njih i snađete se, radite za manji novac, ali da kako budete napredovali očekujete i od njih da vas u skladu sa tim i nagrade.

A ako ste pozvani u Nemačku na razgovor?

Ako na razgovor treba da dođete tamo probajte ako možete da nađete smeštaj, pa stignete bar dan ranije.

Zašto? Pa, iz razloga da bi ste se naspavali, odmorili i bili dovoljno skoncentrisani na sam intervju.

Na razgovor obavezno stignite bar pola sata ranije. Nemojte ni slučajno da zakasnite, jer Nemci izuzetno poštuju vreme.

Budite nasmejani, ljubazni. Obucite se formlno. Ako sa puta idete odmah na razgovor ponesite nešto da se presvučete. Nemojte da odlazite izgužvani.

Spremite u napred ono o čemu biste pričali. Ne možete baš do detalja da znate kako će da teče razgovor, ali možete da spremite i zapamtite odgovore na najčešća pitanja.

Najbitnije od svega je da vi znate dovoljno nemački jezik da razumete pitanja koja vam se postavljaju i da na njih odgovorite smisleno. Zato pripremite u napred odgovore na najčešća pitanja i trudite se da ostavite što bolji utisak.

 

Ako vam je potrebno, smeštaj možete naći ovde: 

 

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!