Koliko dobro treba da poznajem nemački jezik?

 

Odgovor na ovo pitanje je svakako – što bolje! Naravno, što bolje budete poznavali jezik to će vam biti lakše da funkcionišete u Nemačkoj, ali i da dobijete što bolji posao.

Naravno posle i da napredujete na istom.

Ali, jezik možete da nastavite da učite i onda kada se već budete našli u Nemačkoj.

Verovatno će vam biti lakše da ga savladate tamo na licu mesta kada budete suočeni sa stvarnim situacijama.

Ono što morate da znate je da za neke poslove postoji propisan minimum poznavanja jezika. Bez tog položenog nivoa nećete moći niti da aplicirate (da se prijavite) za posao, niti da aplicirate za vizu.

Znači, to vam je jedan od dokumenta koji šaljete zajedno sa CV- jem i  diplomom škole.

Kako da znamo koji nivo nam treba?

Koji će nivo biti potreban zavisi od toga koji posao hoćete da radite. Vrlo logično, što vam posao bude zahtevao više komunikacije sa ljudima, tražiće se i viši nivo jezika.

Tako recimo medicinska struka (lekari, apotekari) moraju da poseduju C1 nivo diplome, programeri i web developeri B2 nemačkog i C1 engleskog, dok negovatelji, terapeuti, zaposleni u uslužnim delatnostima, hotelijeri, kvalifikovani radnici, i sl.  bi trebalo da imaju B1 nivo.

Za vozače kamiona, pomoćne radnike i pomoćno osoblje potreban je A1 ili A2 nivo.

A šta znače ti nivoi

A1 je početni nivo 

To je nivo na kome ćete naučiti osnovne stvari, kako da se predstavite, da naručite hranu u restoranu i da se snađete oko osnovnih radnji.Na ovom nivou možete da predstavite sebe i da postavite drugima neka osnovna lična pitanja  -kako se zovu, odakle su?

 A2 je elementarno znanje.

Moći ćete da uđete u osnovne konverzacije, da govorite o sebi, o svojoj porodici i o svojim osnovnim potrebama. Razumećete rečenice koje se često koriste u svakodnevnim situacijama.

B1  je srednji.

Moći ćete da se snađete u većini situacija. Da komunicirate i razumete većinu stvari u stranoj zemlji ako se izražavaju jasnim, školskim terminima. Razumećete osnovne termine vezane za vaš posao. Bez dijalekta.

B2 je viši srednji nivo.

To je napredno poznavanje nemačkog jezika. Na ovom nivou moći ćete da baratate stručnim terminima u vašoj oblasti struke i razumete izvorne govornike. Moći ćete da jasno govorite o različitim temama i izrazite stav o nekom pitanju.

C1 je veoma napredni nivo.

Razumećete duže stručne tekstove i moći ćete da se izražavate spontano i tečno o kompleksnim sadržajima.

C2 je ekspertski nivo.

Razumećete sve što pročitate i čujete i moći ćete da komunicirate sa ljudima različitih dijalekata bez problema.

 

Ako vam je potrebna proverena škola jezika pogledajte naše preporuke

učenje zahteva vreme

 A koliko će mi vremena trebati da naučim nemački?

 

Nemački jezik nije mnogo težak za učenje. Malo je rogobatan, ali ima dosta reči koje i mi koristimo u svakodnevnom životu. Koliko će nekom trebati da nauči zavisi od posvećenosti učenju, od intenziteta učenja i generalno od truda koji se uloži da se savlada.

Što se časova tiče postoje različiti kursevi jezika u školama. Ti kursevi obično traju 6 meseci po nivou ako pratite standardnom dinamikom (dva puta nedeljno po dvočas).

Ako želite da ubrzate kurs imate na raspolaganju i intenzivnije tečajeve – 3 puta nedeljno po dvočas. Nakon što odslušate kurs polažete ispit za taj nivo koji ste slušali u nekoj od sertifikovanih ustanova.

Na sajtu ambasade Nemačke stoji da su za nemačku vizu priznati Geteov institut u Beogradu (gde se polaže Zertificat Deutsch), ÖSD test koji organizuje Austrijski kulturni centar, i TELC ispit koji možete polagati u bilo kojoj školi koja je akreditovana za TELC.

Ispite prijavljujete najmanje mesec dana ranije i sastoje se iz četri dela :

Lessen – razumevanje napisanog teksta

Hören – slušanje

Schreiben – pisanje

Sprechen – usmeni

Cene se kreću otprilike od 100e do 150e zavisi od novoa koji polažete i kao i škole.

Za tačnu informaciju raspitajte se kod njih.

Možete takođe, i da uzimate individualne časove sa profesorom onom dinamikom koja vama odgovara, pa kad budete spremni prijavite polaganje u nekoj od ustanova koje daju sertifikate. Cene individualnih časova se kreću od 5 evra pa na više.

U poslednje vreme, sve popularnije je i online učenje, takozvani online kursevi jezika. Jedna od najpopularnijih za učenje nemačkog je LinguaTv.de. On funkcioniše na principu pretplate (od 3, 6 meseci ili godinu dana.) U tom periodu, kursevi koje odaberete da pratite su vam na raspolaganju 24/7 i možete sami da odredite tempo svog učenja.

Ako ste zaposleni, i termini kurseva u školama vam ne odgovaraju, ovo je možda prava stvar za vas. Možete ih pratiti i noću, ili vikendom kada ne radite.

 

Volkshochschule

 

 

Još jedan način da dođete do sertifikata koji vam je potreban je da upišete školu jezika u Nemačkoj (Volkshochschule). Nakon upisa oni vam daju dokaz o dobijenom mestu u školi sa kojim vi aplicirate za vizu.

Treba da napomenem da sa ovom vizom za učenje jezika ne smete da radite u Nemačkoj. Oni su namenjeni samo za učenje jezika. Mada verujte, koliko su intenzivni i naporni časovi verovatno ne biste ni bili sposobni ni za šta drugo.

Dinamika ovih intenzivnih kurseva u Nemačkoj je dva meseca po 5 časova svaki dan.

Takođe, ne bi bilo loše da znate da DAAD (Nemačka služba za akademsku razmenu) daje stipendije za intenzivne kurseve ako ste student ili postdiplomac.

 

IPAK

Kurs sam po sebi nije dovoljan da biste naučili jezik. Najteži deo je svakako do vas. Morate da učite i sami.

SAVETI ZA UČENJE JEZIKA

 

Okružite se Nemačkim

To bi u prevodu značilo da slušate nemačke kanale, nemačku muziku i nemačke Yt kanale u pozadini dok radite neke druge stvari.

Neka se priča nemački kod vas u domu.To ne spada u učenje kao takvo, ali će vam pomoći da vam nemački uđe u uho. Jednostavno, podsvesno ćete upiti neke reči.

Čitajte na Nemačkom

Većini nije lako čitati ni na srpskom, a kamoli na nemačkom.

Istina, treba vam koncentracija, i svakako nećete biti u stanju da pročitate Getea.. nemojte ni da razmišljate o tome. Ono što vi možete da čitate su novine, stripovi, čak i manuelna uputstva koja imate od aparata.

Otprilike ono što ima jednosložne rečenice.

Nećete razumeti sve, ali ćete vremenom naučiti nove reči.

Aplikacije

Postoje mnoštvo aplikacija koje možete skinuti besplatno na pametni telefon i koristiti u pauzama dok čekate prevoz ili čekate u redu. Umesto da igrate igricu ili besciljno lutate po internetu, iskoristite to vreme praznog hoda za nešto što će da vam koristi.

Moja preporuka je Rosetta Stone: Learn Languages, ili Duolingo ako dobro poznajete engleski.

 

Video materijali

Postoji mnogo Yt kanala koji mogu da vam pomognu da savladate nemački. Jedan od meni omiljenih je EASY German, zbirka kratkih klipova sa prevodom na nemački i engleski jezik.

Takođe, sajt DW nudi mnogo video materijala koji su razvrstani po nivoima, tako da možete da ih pratite kako budete napredovali. Najbolje od svega je što su materijali iz svakodnevnih situacija, tako da možete da pohvatate i neke uobičajne nemačke fraze.

Svakako ima baš dosta besplatnog materijala na internetu, pretražite i nađite neki koji vama najviše odgovara.

 

 

Dok učite uzmite jednu svesku i u njoj upisujte nove reči koje ste zapamtili. Kad god imate vremena, ali bar jednom dnevno, listajte je i ponavljajte te reči.

 

 

Ono što je bitno da znate je da sve najviše zavisi od vas samih. Zato se ozbiljno posvetite učenju jezika da bi sam ovaj period skratili što više.

Moja neka preporuka svima koji su tek upisali fakultete, a planiraju da rade u inostranstvu bila bi da odmah krenu sa učenjem jezika zemlje u koju žele da idu. Tako mogu da sa savladanim jezikom upišu postdiplomske studije u toj zemlji i tu je već i šansa za posao i nastavak života u inostranstvu daleko veće.. ako ne i sigurna.

Ali to je tek tema za sebe.

Temu studija u Nemačkoj obradićemo u posebnom tekstu.

 

kako samostalno naučiti nemački

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!