studiranje nemaclih fakulteta

možete studirati online nemačke univerzitete

Danas u digitalnom svetu većina stvari može da se završi online, pa tako i fakulteti.  Jedna od opcija za sticanje diplome nemačkih fakulteta je i online, ali se retko uzima u obzir. 

Ovakav način studiranja je novina, i nešto što ima svoje prednosti ali i mane, pa evo malo o tome. 

gde možete naći online program studiranja

Na studyportals možete naći sve online programe za studiranje po naučinim oblastima. Na ovom sajtu se nalaze studijski programi i drugih zemalja, kao i nemačke između ostalog.

Većina njih se odvija potpuno online, ali ima i onih koji zahtevaju određeno prisustvo kandidata sa vremena na vreme, takozvano mešovito učenje. 

 

koliko košta online program studiranja

Online studijski programi nisu nužno i jeftiniji od tradicionalnih. Cene se kreću od 100 evra po semestru, pa sve do nekoliko desetina hiljada evra po semestru. 

Sa druge strane, studiranjem online od svoje kuće, nečete imati troškove života u Nemačkoj koji nisu mali, tako da je i to stavka koju bi trebalo da uzmete u obzir. 

da li postoje stipendije za ovu vrstu studiranja

Stipendije se uglavnom odnose na tradicionalno studiranje, međutim, postoje određene stipendije koje su dizajnirane za digitalne studije. Da bi ste saznali da li postoji takva opcija, raspitajte se na fakultetu koji želite da upišete.  

Šta je prednost ovakvog načina studiranja a šta mana

Ovakav način studiranja vam omogućava da od kuće dođete do visoko priznate nemačke diplome. Diplome stečene na Nemačkim univerzitetima su priznate i u većini evropskih zemalja sa kojima Nemačka ima sporazum o priznavanju.

To vam omogućava da budete konkurentniji na tržištu rada, odnosno otvara vam mogućnost da nađete posao ne samo u Nemačkoj, već i u nekoj drugoj zemlji evropske unije. 

Online studiranje samim tim što se odvija u vašem domu, nema troškove stanovanja, ishrane, i života u Nemačkoj koji nisu mali. Nemate ni tu vrtu stresa pri suočavanju sa novom sredinom i kulturom. 

Sa druge strane, studentski život je sam po sebi poseban deo života. Deliti ga sa drugim studentima ima svoje čari.

Osim toga, živeti u Nemačkoj će vas naterati da korisite nemački jezik češće, svakodnevno u različitim situacijama, pa ćete ga i brže i bolje savladati. 

Dalje, ako živite u Nemačkoj za vreme studija povezaćete se sa drugim ljudima tamo, i taj socijalni kapital će vam koristiti u budućnosti. 

I za kraj, ako ste već u samoj Nemačkoj, lakše ćete naći posao na licu mesta. Možete da volontirate za vreme studija ili da stažirate u firmama u kojima ćete posle nastaviti da radite.  

Svakako, imate i prednosti i mane, na vama je da odlučite šta vama više odgovara. 

studije u nemackoj