naucite nemacki sami

naučite nemački pre nego što odete

Ako planirate da neko vreme provedete u Nemačkoj, morate da naučite jezik. Ako hoćete da se zaposlite i radite u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika je jedan od uslova da dobijete posao. Svako radno mesto ima određen minimalni nivo poznavanja nemačkog jezika koji morate da položite da bi dobili posao. Za ove sertifikate potrebno je spremiti se dobro, najbolje u školama nemačkog jezika, jer vam je u interesu da što pre dobijete i sertifikat i posao.

Međutim, i da ne idete da radite, već se možda spajate sa porodicom koja tamo radi, ili pak hoćete da studirate u Nemačkoj, ili možda samo da živite malo u drugoj državi, naučite nemački jezik što bolje.

Iako možda niste pri parama da plaćate privatne časove ili da idete u škole nemačkog jezika, svakako pre nego što odete naučite što više možete reči, pa makar i sami.

Ovo vam je prijateljski savet, i shvatićete koliko vam je ovo bitno kada se prvi put nađete u Nemačkoj.

Možda ćete na aerodromu morati da pitate nekoga da vam pomogne, da kažete taksisti gde želite da vas vozi, ili da jednostavno kupite cigarete. I onda kad krenu da rade ruke i noge, pantomima i indijski engleski shvatićete da bi vam bilo mnogo lakše da samo znate da kažete tu reč.

Da vam se ovo ne bi desilo, naučite što više nemačkih reči pre nego što odete, a evo i načine na koje to možete da uradite.

Iskoristite besplatne resurse na internetu za učenje nemačkog jezike

Internet nam omogućava da koristimo beskonačno mnogo resursa za učenje raznih stvari, između ostalih i učenje jezika.

Naravno, nije sve na internetu besplatno, ali ima sasvim dovoljno besplatnih stvari za učenje jezika za početnike. Na vama je da nađete ono što vam najviše leži, a možete i da kombinujete različite stvari.   

Yutube kanali za učenje jezika

Ytube nudi mnogo video sadržaja na različite teme, i dostupan je svima. Zato je jako lak za praćenje, i ako ste dovoljno motivisani, možete jako puno da naučite praćenjem kanala koji se bave učenjem nemačkog jezika.

Video klipove je moguće gledati koliko hočete puta, vraćati ih, zaustavljati na mestima koje mislite da su bitna, i na taj način ponavljati ono što ste naučili.

Neki od kanala koji se bave učenjem nemačkog a koje izdvajamo su:

nemački jezik od kuće

Jelena Mladenovic

Preporučujemo ih jer vas od početka, lekciju po lekciju upoznaju sa nemackim jezikom.

 

crtani filmovi na nemačkom

Još jedan zanimljiv način za učenje nemačkog jezika je uz crtane filmove na nemačkom. Oni imaju i titlove na nemačkom tako da možete i da učite u isto vreme i kako se te reči pišu, i kako se izgovaraju. Za razliko od filmova, reči su mnogo jednostavnije i lakše za početnike.

Izdvolili bi kanal:

BookBox German

aplikacije za učenje jezika

Aplikacije su jako zgodne, jer su vam na telefonu, i uvek kada imate neko vreme, u prevozu, čekaonici i sl. možete da umesto što surfujete, vreme prekratite korisno, da usput naučite neku novu reč.

Aplikacija naučite nemački gonliapps je jedna od onoh koja je napravljena kao igrica, gde rešavajuči lake zadatke učite početni nemački.

slušajte emisije, podkaste ili muziku na nemačkom

Okružite se nemačkim jezikom. Iako u početku, verovatno ništa nećete da razumete, vaš mozak će da skuplja reči. Tako, dok vi radite nešto drugo u pozadini, navikavaćete se na nemački jezik, njegovu melodiku,akcenat, način izgovora nekih reči…  

čitajte nemačke novine

U današnje vreme dnevne novine možete da pratite i preko interneta, i to novine bilo koje zemlje. Potrbno je da samo ukucate u google ime novine i otvoriće vam se njihov internet portal. Bild.de je jedan od najčitanijih dnevin novina u Nemačkoj.

Svakoga dana, pročitajte bar jedan članak, i probajte da ga razumete, Koristite online rečnik za one reči koje su vam nepoznate. Na ovaj način ćete osim novih reči, usvojiti i uobičajni kontekst rečenica u kojima se koriste.  

nađite nekog sa kim možete da pričate nemački

Bez obzira koliko ste nemačkih reči naučili, pravo znanje jezika se vidi kad dođete u priliku da sa nekim razgovarate. Zato je jako bitno da što više koristite ono što ste naučili, sa nekim ko nemački govori. Kad dođete u Nemačku, svaki kontakt u društvu će vam biti takav, od prodavnice, preko komšiluka…

Ali pre nego što odete, nađite nekog prijatelja koji zna nemački da sa vama malo razgovara.

Ako nemate nikog, platite privatno čas sa nekim profesorom. Konverzacija je jako bitna, i to je u stvari najbolji način da se jezik usvoji.

Zato ćete najviše naučiti nemački jezik kada budete u samoj Nemačkoj, i kada ga budete koristili svakodnevno.

koristite online platformu za učenje jezika

Jedna najboljih platformi za učenje jezika je LinguaTV.com. To je online platforma za interaktivno učenje jezika. Ako niste u prilici da pohađate kurs nemačkog jezika, ili vam ne odgovaraju termini jezičkih kurseva, možete kurs pohađati na ovaj način, online.

Platforma vas stavlja kroz različite sadržaje, u situacije koje se mogu primenjivati u svakodnevnom životu. Vrlo je realistično osmišljena da vas pripremi za buduće svakodnevne situacije. Takođe, osim nemačkog za početnike, postoji i nemački za zaposlenje. Na njemu možete naučiti sve od pisanja cv za posao, intervjua na nemačkom, kao i  pisanja mejlova, vođenja poslovnih razgovora i drugo. Ako u Nemačku tražite zaposlenje, ovo vam je topla preporuka. 

Ova platforma nije besplatna, iako se možete besplatno registrovati, i pregledati neke sadržaje.

Ipak, za ono što vama treba, taj licencirani ključ za potpuni pristup materijalima se plaća. Ali cena koju plaćate, u odnosu na vrednost koji dobijate od kursa je mnogo manja.

Zbog toga, poseban tekst biće posvećen ovoj online platformi za učenje jezika.

pročitajte i...

naučite nemački online

i još nešto

Koliko god da naučite nemački jezik pre toga, onog trenutka kada budete bili prinuđeni da ga koristite je trenutak kada vaše učenje tek počinje.

Samo svakodnevnom upotrebom jezika, razmišljanjem na njemu i korišćenjem u komunikaciji sa drugima, jezik se uči zapravo.

Vaše je da savladate što više reči, rečenica i fraza, dok ne budete u prilici da počnete da koristite to što ste naučili. A posle, učenje će ići samo od sebe.

Do tada, evo vam nešto od čega možete da pođete: 100 najčeščih reči na nemačkom, i 100 najčešćih rečenica na nemačkom.     

100 nemačkih reči

najčešće reči na Nemačkom

100 rečenica na nemačkom

100 najčešćih rečenica

Srećno! Viel Glück!

 

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!