banke u nemackoj

KAKO IZABRATI BANKU U NEMAČKOJ?

Ako ste otišli u Nemačku da radite, sigurno je jedno od prvih stvari kojima ćete se baviti kada potpišete ugovor o radu, i otvaranje bankovnog računa na koji će ta plata da legne. Bankarske usluge su raznovrsne, i pre nego što izaberete banku, razlislite malo i o sopstvenim potrebama.

Evo nekoliko osnovnih stvari pri izboru banke u Nemačkoj.

tekući račun – girokonto

Osnova svakog bankarskog paketa je žiro račun.To je vaš tekući račun, račun na koji će da vam leže plata i sa koga čete da plaćate obaveze. To je takođe, i vaš osnovni račun za koji su vezane sve druge bankarske usluge. Svaki žiro račun dobija debitnu karticu. Debitna kartica je kartica koja vam služi da upravljate novcem sa vašeg računa u njegovoj visini. Možete da plaćate robu i usluge, da podižete novac sa bankomata ali samo u visini novca na vašem žiro računu.

Kada otvarate žiro račun, treba da znate da li plaćete otvaranje računa, kao i koliko će da vas košta mesečno održavanje.

Banka DKB vam nudi besplatno online otvaranje žiro računa, besplatnu visa karticu za plaćanje, kao i besplatno vođenje žito računa ako imate mesečne prilive najmanje 700 evra, ili ako ste mlađi od 28 godina.

Ako ste mladi, i to je vaše prvo zaposlenje, ovo je možda najbolji izbor za vas.

bankarske kartice

DEBITNA KARTICA-

Debitna kartica je platna kartica koja vam sleduje uz žiro račun. Sa njom možete da trošite novac sa računa, ali ne i da kupujete online. Ona je u DKB banci besplatna. Osim toga Visa karica koju dobijate u DKB banci vam omogućava da:

– Plaćate mobilinim telefonom

-Izaberete vaš željeni pin da biste ga lakše zapamtili

-Iskoristite popuste visa partnera

-Plaćate i podižete novac besplatno u Nemačkoj.

-Kao novi komitent banke dobijate 3 meseca aktivan status

KREDITNA KARTICA-

Sa kreditnom karticom možete da plaćate svuda u svetu, kao i da se zadužujete. Može da bude Visa ili Masterkartica. Kreditna kartica ima limit u potrošnji, a vi ono što ste potrošili plaćate na rate mesečno.

Kreditna kartica se plaća, negde kao godišnja članarina, a negde kao mesečno održavanje.

U DKB.DE banci, visa kreditnu karticu plaćaćete 2,49 evra mesečno.

Kreditna kartica je najbolji saveznik pri putovanjima, jer vam omogućava da plaćate svuda u svetu, kao i da podižete novac na svim bankomatima.

Takođe, kreditna kartica je sredstvo za online kupovine. Možete je koristiti za kupovinu na svim sajtovima.

 

Banka DKB vam nudi visa kreditnu karticu po ceni od 2.49 evra mesečno.

 

Postoje i opcije da kupite pripejd kreditnu karticu, za koju platite godišnju članarinu, ali ne plaćate mesečno održavanje. Sredstva koja prebacite na nju su sredstva kojima raspolažete, i ne možete prekoračiti iznos, niti vam mogu skinutu više od toga.

troškovi održavanja računa u banci

Neke banke vam naplaćuju održavanje računa mesečno, a neke ne. Takođe, negde postoji uslov pod kojim vam se vođenje računa neće naplaćivati. Uzmite to u obzir prilikom izbora banke za vašu platu.

Ako ste mlađi od 28 godina ili imate mesečna primanja minimum 700 evra, u DKB banci vam se ne naplaćuje mesečno održavanje računa.

 

Poreska Uprava vam prilikom izračunavanja poreza nezavisno od toga koliko su oni bili stvarno, priznaje 16 evra za bankarske usluge.

bankomati i mogućnost podizanja novca u nemačkoj

Još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju je dostupnost bankomata.Da li u mestu u kojem ste ima bankomat te banke, i da li vam je blizu. Koliko koštaju naknade za podizanje novca na bankomatu druge banke, i koji je limit.

Ako nemate bankomat u blizini, a treba vam keš, moraćete da ga podignete na bankomatima koji su vam dostupni. Večina banaka naplaćuje 5 evra za podizanje novca sa druge banke.

Drugo, bankomati imaju limite za gotovinu. Večina ima limit između 1000 i 3000 evra dnevno. Za više od toga moraćete da odete u filijalu.

Neke banke omoguavaju i da podignete novac u trgovinskim lancima, kakav je recimo LIDL.

Vaše potrebe za kešom su jedna od stavki pri izboru banke.

podizanje novca u nemackoj

online otvaranje računa ili odlazak u banku?

Još jedna stavka o kojoj treba da razmislite je jednostavnost otvaranja računa. Neko voli da sve završi online, a neko ko je stara škola bi pre da ode u filijalu.

U DKB Banci račun možete otvoriti za 5 minuta online.  Prvo popunite online prijavu, zatim se legitimišete video pozivom preko telefona. Pripremite ličnu kartu za ovu prijavu.

Vaša prijava će se proveriti za par dana, nakon čega ćete dobiti na kućnu adresu dokumeta o vašem računu, i vašu visa debitnu karticu.

podizanje novca u nemackoj

Nakon što ste dobili vaš žiro račun, poslaćete informaciju o računu finansijskoj službi u vašoj firmi, da bi vam uplaćivali platu.

Ako ste u nedoumici koja je bankarska usluga najbolja za vas, imate na raspolaganju i sajt  TARIFCHECK.de na kome možete uporediti sve usluge  i cene i videti koja vama najviše odgovara.

Ovo su neke osnovne stvari koje bi trebali da znate o bankarskim uslugama i koje mogu da vam pomognu pri izboru ako račun otvarate kao fizičko lice, za potrebe plate.

Poseban tekst biće posvećen izboru banke za poslovni račun, tj firmu.

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!