iznajmljivanje stana

Nakon što dobijete ugovor o radu, ovo je verovatno drugi najbitniji ugovor koji ćete potpisati.

Neki kažu i da je do ugovora o poslu lakše doći nego do ugovra o iznajmljivanju stana.

Više o tome u članku Kako se traži stan u Nemačkoj

Svakako da je lako nije. Stanova ima malo, skupi su, uglavnom u lošem stanju, i kad tome dodamo i činjenicu da zajmodavac bira da li mu odgovarate ili ne, vrlo verovatno ćete biti u situaciji „daj šta daš“.

Ipak, trebalo bi da se upoznate malo sa ugovorom o iznajmljivanju stana pre nego što potpišete, jer tu stoje i vaše obaveze ali i prava kao stanara.

Ugovor o zakupu stana – na šta obratiti pažnju

U Nemačkoj su ugovori u zakupu stana takvi da u njima imate sve što treba da znate o stanu koji izajmljujete. Ono što svaki ugovor sadrži je, osim mesečnog zakupa,da li je na određeno (fiksno) vreme ili ne, podatke o zajmodavcu ili upravniku i slično, ima i:

 

Stanje stana

U kakvom je stanju stan. Da li je namešten i u kojoj meri. Namešten  stan ponekad ne znači isto nama i njima.Namešten nekad samo podrazumeva kuhinjske elemente i sl. Svakako, stan ćete pregledati pre nego što ga iznajmite, pa ćete znati da li je to nešto što vam odgovara.

Pre nego što potpišete ugovor,dokumentujte eventualne kvarove i oštečenja u stanu i na nameštaju, da ne biste bili u situaciji da vam odbijaju depozit bez razloga.

Stan za početak možete opremiti na buvljaku, ili socijalnim robnim kućama gde se za male pare mogu naći  nameštaj, predmeti za domaćinstvo i kuću. Jedan od njih je Das Örtliche    na kome se mogu naći povoljne stvari.

 

stanje brojila za struju

stanje brojila

Za razliku od situacije kod nas, gde struju možete dobiti samo od distribucije, u Nemačkoj postoji više snadbevača strujom.

Izmajmljivanje stana ne podrazumeva  snadbevača i struja generalno nije uključena u stanarinu tako da je to na vama.

Sa obzirom na to da se cene struje kod snadbevača00 razlikuju, trebalo bi da uporedite cene pre nego što potpišete tarifu.

Ono što u ugovoru o stanu imate je stanje brojila na primopredaji koje će vam tražiti kada se budete registrovali na sajtu snadbevača.

Još jedna važna stavka je da vam se struja naplaćuje od plate mesečno, po nekom pretpostavljenom iznosu.Na kraju godine se vrši preračun i vidi se stvarna potrošnja. Ako je manja od naplaćene, višak novca će vam biti vraćen, a ako ste potrošili više,doplatićete razliku.

Znači, kod njih vam se struja ne očitava svakog meseca posebno, već je plaćate paušalno. Godišnje očitavanje pokazuje razliku i nju plaćate ili vam vraćaju ako je višak.

Na portalu CHECK24.de možete naći upoređenje svih ponuda za struju, pa odlučite šta vam je najpovoljnije.

Ako se desi da na primer ostanete bez posla, pa ne platite struju možete biti u situaciji da vam je isključe. Ali to će se desiti tek kada pređete 100e duga. Prvo će vam poslati podcetnik.

Nakon toga sledi opomena, i ako ne izmirite dug za 4 nedelje sledeće je iskuljučenje struje.

gas

Ako za kuvanje korsitite gas, trebaćete da se registujete i kod snadbevača gasom. Kao i kod ugovora za struju, imaćete mesečne fiksne troškove, a jednom godišnje će vam se prebijati iznosi kada se očita stanje.

Na portalu CHECK24.de možete naći upoređenje svih ponuda za gas, pa odlučite šta vam je najpovoljnije.

 

Tv pretplata

Nju ćete dobiti sa ugovorim o stanu. Iznosi 18,36 evra mesečno trenutno i morate da je plaćate kao korisnik stana bez obzira da li imate ili ne TV u stanu.

grejanje

U all-inclusive ugovorima su troškovi grejanja uključeni u zakupninu. Oni su fiksni. Takođe, jednom godišnje obračunava se energija koju ste stvarno potrošili. Razlika se doplaćuje ili isplaćuje.

Da bi se proverilo stanje sistema za grejanje jednom godišnje stanodavac angažuje kompanije koje vrše proveru na koji način koristite grejanje.

Inače, za svaki kvar na sistemu za grejanje je nadležan stanodavac ili upravnika.NJegovo je da kvar otkloni. Zato je važno da kvar odmah prijavite da bi vam poslali tehničku službu.

Troškove popravke plaća stanodavac. A ako iz nekog razloga ne reaguje ili vam ne otkloni kvar, možete se obratiti centru za zaštitu potrošača.

pravila ponašanja u stanu

kućni red

Svaka zgrada ima svoj kućni red. Onog trenutka kada potpišete ugovor o zakupu stana vi se obavezujete da ćete da poštujete ova pravila.

Ako više puta prekršite pravilo zgrade,vaš stanodavac ima pravo da traži od vas da napustite stan.

Neke od najbitnijih stavki kućnog reda su:

VREME ODMORA. U koje vreme ne bi smeli da pravite buku u stanu. Ako i ne piše u ugovoru, nedelja, noć i popodne su svakako vreme koji bi trebalo da poštujete.

KUĆNI LJUBIMCI. Da li je ili ne dozvoljeno držati kućne ljubimce u stanu i pod kojim pravilima.

ODLAGANJE OTPADA. Kako i gde odlažete djubre u stanu.

Pored ovog, pravila stanovanja podrazumevaju i sva druga pravila koja se moraju poštovati u zgradi i stanu. Recimo, neki stanodavci ne dozvoljavaju da u stanu zakucavate eksere ili pak prepravljate nešto. Možda u vašoj zgradi postoji zajednička prostorija, i pravilo kako se ona sme koristiti, i sl.

Ako ne poštujete ove propise imačete problem sa stanodavcem, komšijama, ali i sa policijom koja je zadužena za očuvanje reda.

        RECIKLAŽA U NEMAČKOJ

 

Raskid ugovora o stanu

Ako imate ugovor o stanu na neodređeno, kao zakupac možete da otkažete stan kada želite ali je bitno da svog stanodavca obavestite o toj nameri tri meseca ranije u pismenoj formi. Pri tome pismo treba da stigne kod stanodavca do trećeg radnog dana u mesecu da bi se taj mesec raćunao.

Ako imate zakup na određeno, tj. ako ste sa stanodavcem dogovorili fiksni period zakupa stana, obično nećete moći da ga otkažete pre isteka tog perioda.

Ako imate neke nedoumice možete tražiti savet od zaštite stanara, ali da biste tražili savet prvo morate da postanete član, odnosno platite članarinu.

otkaz stana u Nemackoj

otkazivanje ugovra o stanu

U principu, kao zakupac stana ste prilično zaštićeni u Nemačkoj, tako da stanodavac da bi vas iselio iz svog stana treba da ima debeo razlog.

Jedan od najlakših načina da popijete otkaz stana je da ne platite dve kirije. Automatski stanodavac može da vas iseli bez objašnjenja.

Drugi razlog zbog koga biste dobili otkaz je gore pomenuti kućni red, tj.ne poštovanje istog. Ako stanodavac može da dokaže da ste više puta kršili kućni red, može vas udaljiti iz zgrade bez objašnjenja.

Treće, ako ste davali zakupljen stan u podzakup takođe gubite pravo na stanovnje.

Sa druge strane, ako bi stanodavac želeo da uzme stan nazad da bi tu stanovao, morao bi prvo da dokaže da mu treba za tu namenu kao i da vam nađe drugi smeštaj, pre nego što vas iseli.

Stanodavac želi da sruši kuću. Takođe, ne sme bez najave i bez da vas pre toga smesti negde.

Za svaki otkaz stana koji smatrate da nije po zakonu možete da tražite savet od zaštite stanara (trebate da budete član) ili da se žalite zaštiti potrošaća.

Iz ovog razloga, stanodavci su prilično izbirljivi po pitanju toga kome daju stan, i to je jedan od razloga zašto je tako teško doći do smeštaja u Nemačkoj.

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!