sim kartica u Nemačkoj

Jedna od prvih stvari koje ćete potražiti kada se nađete u Nemačkoj je SIM kartica, osim ako niste iz EU. Previše smo svi navučeni na to da budemo u kontaktu, a roming je kao što i sami znate preskup. Pozivi, a pre svega internet biće vam skuplji nego da odete i lično prenesete poruku svojim  prijateljima u domovini.

Zato bi trebalo da odmah razmišljate o prelasku na Nemačku SIM karticu, ali pre svega trebalo bi da se upoznate sa nekim činjanicama.

Postoje u ponudi E-sim kartice

To je vrsta sim kartica koje nisu u fizičkom, nego u digitalnom obliku. U princimu, to je QR kod koji možete naručiti online, ili nabaviti u prodavnici, i skeniranjem koda, vi ustvari instalirate svoju sim karticu na uređaj. 

Ona je možda najeftinija varijanta ako turistički dolazite u Nemačku, ili na neki kraći period, a kupuje se za 5 dana, 7 dana, 10 dana, 20 dana ili 30 dana, i u njoj imate uglavnom neograničene količine podataka za taj period. Međutim, ono što trebate da znate pre nego što rešite da pazarite eSIM karticu je da ne podržavaju svi telefoni E kartice. 

U stvari, podržavaju je samo novi telefoni.

Drugo, telefon treba da vam bude otključan za druge kartice. Ako to nije slučaj, morate da ga otključate u servisu.

SIM kartica u nemačkoj mora da se registruje

Ako kupujete fizičku SIM karticu, morate da je registrujete. Registracija se vrši ili lično popunjavanjem formulara, ili preko video ID-a. Pošto se registracija vrši na nemačkom jeziku, preporučujemo vam da je nabavite u zvaničnoj prodavnici, recimo Vodafone.de ili Telekoma.

Karticu možete kupiti i na aerodromima, ali su one obično dosta skuplje. Takođe, kupovinu kartica možete obaviti i u Mediamarketu ili nekoj drugoj prodavnici tehničke robe.

Naš savet je ipak, kupite je u samoj njihovoj prodavnici koje imaju svuda po gradu, i odmah odradite registraciju.

registracija kartice

šta mi je potrebno za registraciju kartice?

Da biste mogli da koristite karticu, kao što smo rekli, morate da je registrujete. 

Za registraciju treba da spremite: 

– Ličnu kartu ili pasoš, važeći dokument

-Nemačku adresu, na kojoj ste prijavljeni ili adresa u kojoj boravite u hotelu

-Lično popunjen obrazac, ili da obavite ID indentifikaciju

-Telefon koji je otključan za druge SIM kartice

KOje vrste SIM kartice mogu da kupim?

Nemačka nudi različite vrste ugovora za SIM kartice, u zavisnosti od vaših potreba.

Ako vam treba samo SIM kartica, možete da nabavite karticu za mobilni ili karticu za Data podatke. Kartica za Data podatke je ona koja ima samo internet. Pogodna je za uređaje kojima su potrebni samo internet podatci, kakav je recimo tablet.

Opet, u zavisnosti od načina plaćanja možete da uzmete ugovornu obavezu na 12 i 24 meseca i da plaćate mesečne račune, ili da uzmete SIM karticu na 30 dana (neka vrsta naše pripejd kartice) koja za određeni iznos ima minute i internet,koje vi koristite mesec dana, i sve što ne potrošite možete da prenesete u sledeći mesec kad platite.

Naravno, ova kartica na mesec dana, je znatno skuplja od onoga što biste dobili ako potpišete ugovor na 12 ili 24 meseci, ali ako ste privremeno u Nemačkoj, možda vam je ovo bolja opcija.

Primera radi, ako u Vodafone.de uzmete SIM karticu sa ugovorom na 24 meseci,  sa neograničenim  pozivima i porukama, i internetom od 160 GB, plaćaćete 23e mesečno. Ako uzmete mesečnu karticu, plaćaćete je 40 evra.

Isto tako, kartica za samo internet bi vas sa ugovorom od 24 meseca koštala 30 evra mesečno, a sa mesečnim 37 evra.

Koji su nabolji mobilni operateri u Nemačkoj?

Nemačka ima tri glavna  mobilna operatera.To su Telekom, Vodafone i O2. U principu, sva tri provajdera imaju svoje spostvene mreže, i mahom su svi pokriveni 4G mrežom, a u gradskim oblastima i 5G mrežom, što vam omogućava brži internet prenos. I što se tiče cena, konkurentni su jedni drugima.

Pored njih, postoje i manji mobilni operateri koji koriste njihove mreže.

Na sajtu CHECK24 imate poređenje svih tarifa mobilnih operatera i preko njega možete naći i izabrati onu koja vama najviše odgovara.

Na  kraju teksta smo vam objavili važeći kalkulator, čijim korišćenjem možete da ostvarite  značajne uštede.

 

da li mogu da uzmem i telefon?

Naravno, kod svih operatera u Nemačkoj možete da izaberete i telefon uz svoju SIM karticu. Takođe, možete i da izaberete da li ćete telefon da platite odmah ili na rate, uz pakete koje ste izabrai. 

Ovo je najčešća varijanta, jer uzimanjem SIM kartice i ugovora automatski dobijate i popust na telefon, pa ako ga još plaćate na rate, to ispadne razuman mesečni trošak. 

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!