Ovo je prvi papir koji će vam trebati u Nemačkoj. To je takođe i onaj papir koji je neophodan za vaše buduće korake, kao što su otvaranje računa u banci, ili da završite bilo šta od ostale birokratije.

On se zove Anmeldebestätigung.

Kome treba prijava prebivališta

Odgovor je svima koji nisu u Nemačkoj samo turistički. Ako ste došli da studirate, ako ste došli da radite, pa čak i kada menjate adresu u okviru vašeg grada dužni ste da prijavite prebivalište u roku od dve nedelje.

Vaš supružnik koji je došao radi spajanja porodice, kao i deca takođe moraju da prijave svoje prebivalište. Ako je dete starije od 16 godina ono se može prijaviti bez zakonskog zastupnika dok dete mlađe od 16 mora da se prijavi na osnovu prava staratelja.

Postupak prijave prebivališta

birokratija

 

Pre nego što odete u to mesto u Nemačkoj gde trebate da se prijavite, potrebno je da saznate koja je to ustanova koja je kod vas nadležna za prijavu prebivališta. To može da bude opština, kancelarija za strance, gradska uprava…

Nakon toga, trebalo bi da zakažete termin gde ćete da dobijete broj za čekanje. Ovaj broj vam je bitan i zato ga zapamtite ili zapišite.

Nakon što ispunite formulare nosite ih nadležnom organu u onom terminu koji ste dobili.

Formulare vam možda popune i u kadrovskoj službi na poslu ili na licu mesta ako se ne snađete i niste sigurni u svoj nemački.

Čekate da prozovu vaš broj.

 

Na prijavu prebivališta ponećete i potvrdu pružaoca smeštaja za stan koji ste iznajmili i na koji se prijavljujete.

Pošto je rok za prijavu prebivališta dve nedelje nakon ulaska u zemlju, postoji mogućnost da do ugovora o iznajmljivanja stana još uvek niste došli.

Kako se traži stan u Nemačkoj

Ako je to vaš slučaj, možete da se prijavite na fakultet ako ste student, ili na adresu firme ako ste došli da radite.

Naravno, kada stvarno nađete stan, morate da ponovite prijavu sa novom adresom.

Kao i kod nas, prijavom na novu adresu vi se automatski odjavljujete sa prethodne.

Čim se prijavite na adresu dobićete kroz nekoliko dana vaš prvi račun, račun za TV pretplatu. On iznosi 52 evra kvartalno i morate da je plaćate osim ako ne dokažete da osoba koja živi sa vama u smeštaju već ne plaća.

Potvrda pružaoca smeštaja je obavezna stavka od 2015 godine i nju mora da vam popuni i potpiše izdavalac stana lično ili agencija koja vam stan izdaje.

Ako je u pitanju vaš lični stan, potvrdu popunjavate sami.

Pored ugovora o stanovanju, ponećete i sva svoja dokumenta, ličnu kartu, pasoš, boravišnu dozvolu.

Zatim, nosite i venčani ili rodni list ako je vaš slučaj pripajanje porodici. Takođe, za decu možda će biti potreban i pristanak drugog roditelja.

 

Prijavu prebivališta dužni ste da obavite dve nedelje nakon ulaska u zemlju.

 

Prijavu prebivališta morate da obavite u roku od dve nedelje nakon ulaska u Nemačku. Ako kasnite, možete biti kažnjeni čak i novčano.

Takođe, ne možete se ni prijaviti pre nego što uđete u zemlju, odnosno unapred.

Prijavu vršite lično i nosite lična dokumenta na uvid.

Možda će vas zanimati i

DOZVOLA ZA NASELJAVANJE

Ako vam se svideo tekst i mislite da nekome može da koristi … Podelite ga!